Friday, February 09, 2007

Globális felmelegedés ide- vagy oda,...


...Szapporóban nincs hiány hóból. Olyannyira, hogy mikor az itt élő japánok végleg megunták, hogy az utca egyik végéből a másikba tologassák a hatalmas kupacokat, összehordják az egészet Szapporó főutcájára, az Ódórira, és gigantikus hókölteményeket vésnek a más formában kevésbbé szemet gyönyörködtető halmokból.







Erre a nem mindennapi eseményre évente egyszer, február elején kerül sor, és közel egy héten keresztül csodálhatják a látogatók a szobrokat, amiket különféle cégek és szervezetek tagjainak - avagy épp vállalkozó kedvű polgárok - szorgos kezei emelnek a magasba.






A végeláthatatlan szoborsor, mely ilyenkor az egész főutcát elfoglalja (a szoborsor 3 dimenziós térképét itt nézhetitek meg), japán turisták
ezreit csalogatja ide a melegebb vidékekről, ami nem is csoda, hiszen nem épp hétköznapi látvány, ha a Tájföldi Királyság palotájának, a Hikonei
várnak és egy pekingi kastélynak a hóba faragott mására bámulhatunk fel egy és ugyanazon a helyen.



Persze nem is Japánban lennénk, ha a lélegzet-elállító remekművek mellett nem volnának enyhe képzavarba hajló alkotások is, mint az a kollázs, amelyen egy zátonyra futott hajó épp gerincferdüléses pingvineket készül halálra gázolni két gigantikus Bernáthegyi tőszomszédságában.

De végül is kit érdekel a tartalom, ha a forma önmagában is lenyűgöző?



Csattognak is a fényképezők - és a reklámszatyrok, amiket a tükörjégen elperecelt háziasszonyok kétségbeesetten szorítanak az utolsó pillanatig.


Akik pedig kicsit szisztematikusabban szeretik amortizálni a szervezetüket, azok számára az önkormányzat külön „Smo-car” –t (egy újabb esetlen szójáték, mely ezúttal a „smoker” szóra utal) állított fel, ahol nyugodtan pöfékelhetnek a dohányzás hívei. Erre azért volt szükség, mert tavaly óta a belváros számos részén megtiltották az utcán történő dohányzást.



Kár, hogy az autókat nem tiltották ki ebből az övezetből, mert akkor ezek a csodás hószobrok nem szürkülnének be már a harmadik napon és teljes pompájukban tündökölhetnének egészen a Hófesztivál végéig.

De talán épp attól olyan értékesek ezek a törékeny alkotások, mert a múlandóságot szimbolizálják.


És aki Szapporóban él, ahol fél évig tart a tél, az reméli is, hogy - mint minden -, ez az évszak is múlandó. Hiszen akármilyen gyönyörű is a hó, de mégiscsak rohadtul hideg és az ember füle ezt idővel egyre nehezebben tolerálja – még az edzett japán fül is.

Tyllago (Sapporo, 2007.február)








No comments: